1

Téma: Tvar lodi

Posledni dobou mam problem se svedskym tvarem. Toci proti bocnimu vetru a vlne... prijde mi blbe porad upravovat skeg.. navic kdyz je skeg nefunkcni. Zkousel jsem i vice zatezovat prid lodi ale nijak to nepomohlo. Ma nekdo zpusob vyreseni tohoto problemu?

2

Re: Tvar lodi

Točit proti větru (tedy být návětrný) by asi měl každý kajak. V podstatě je to implementovaná bezpečnostní pojistka. Nemůžeš z nějakých důvodů pádlovat, kajak se sám stočí proti vodě a větru. Tedy na moři do relativně nejbezpečnějšího směru. Otázka je, jak moc se s tebou pere tvůj kajak. Nepochopil jsem tu poznámku o nefunkčním skegu - nefunguje z podstaty, nebo je rozbitej? Řešení by možná bylo posunout ho směrem k zádi (což je ale dost radikální konstrukční zásah). Napiš o tom víc, a u jaký lodi se ti to děje.

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

3

Re: Tvar lodi

Michale, skeg se mi zacpal piskem (mozna i soli) pri krkolomnem surfu na plazi smile Povedla se mi i "svicka" takze pisek byl uplne vsude a nemuzu to ze skegu dostat. Nekdo doporucuje tam nastrikat "vedecko". Prid jsem nalozil ale bylo to jeste horsi. Mluvil jsem dnes s par lidma co maji svedsky tvar a tvrdeji, ze skeg je u toho zasadni. Skeg jsem mel vysunuty a hodne mi to vadilo pri bocnim vetru, protoze jsem to nemoh vysunout tak jak by to melo byt (zvolit spravnou hloubku skegu). Ve finale jsem ten skeg zalepil tesla paskou a padloval bez nej. Nastesti Svedak ma vyhodu, ze vice toci, naklani se krasne, paradne surfuje a je rychly. S pojistkou ala Dech .)  souhlasim, ze je to spise u stojici lodi. U Svedskeho dvaru bych radsi preferoval navic i kormidlo ke skegu ale kormidlo nemam rad jen kvuli nebezpeci urazu pri zachrane...proto se priklanim k tomu, ze se mi osobne libi Britsky tvar lodi, ktery ma vetsi smerovou stabilitu i bez skegu.

4

Re: Tvar lodi

Michal napsal:

Ahoj, na čistění je nejlepší voda. Taky je dobré mít na konci skegu kousek provázku, takže se dá mnohem snadněji vytáhnout. Obvzlašť na vodě je to k nezaplacení. Pokud to nestačí, tak vetšinou pomůže projet obě strany okolo skegu tupým nožem a mechanicky tak vyčistit to nejhorší. Jestli nic z toho nepomůže, tak je nejlepší oddělat kabel skegu u páčky, celý skeg i s kabelem vytáhnout a následně vše pořádně proprat vodou. Na zasunutí kabelu zpět pomůže kapka mycího prostředku.


Dik....cisteni bude probihat posledni variantou:)