1

Téma: Zkusenost s Typhoon

Ma nekdo zkusenost s Typhoon s220??

2 Naposledy upravil: marek.fukala (7.11.2013 19:45:45)

Re: Zkusenost s Typhoon

Oblek jsem zakoupil teprve začátkem tohoto října v Trójské prodejně HG-Sportu, takže žádné velké zkušenosti s ním nemám, ale pokusím se shrnou ty pozatky které jsem nabyl za těch pár výprav co jsem s ním už udělal.

Proč vlastně sucháč? Kajakování v zimě nebo i na jaře a podzim v teplém počasí ale na studené vodě je bez ochrany proti ponoření poměrně nebezpečná záležitost. Více info např.

http://www.paddlinglight.com/articles/t … -canoeing/

http://tsunamirangers.com/2011/02/07/ka … immersion/ - přečíst i diskusi

http://www.coldwatersafety.org/nccwsRules3.html

A můžete mi věřit že to nejsou jen prázdné řeči - osobní zkušenost z plachtění.

Neoprén je do určité teploty vody fajn. Co mi ale nejvíce vadí je, že po namočení se hodně ochlazuje větrem. Dobrý jako záchrana, ale ne jako ochrana proti vodě pro plánované ponoření. Typicky hodinu dvě pádluju, půl hodiny se cákám ve vodě (rolling), pak zase pádluji atd. Tohle tento sucháč (i když s malou dopomocí - viz níže) zvládá skvěle.

Takže konkrétně...

+ zadní umístění zipu
Mně docela vyhovuje. Při pádlování mě nic vpředu neomezuje, o zadním zipu vpodstatě nevím. Ale jen do chvíle než chci vylézt nebo vlézt dovnitř :-). To v jedné osobě vpodstatě nelze baz zlepšováku - uchycení šňůrky na poutko zipu, druhý konec šňůrky na něco pevného a pak šup pohybem celého těla zip zapnout nebo rozepnout. Hlavně tu šňůrku nosit pořád v sucháči! Jinak se riskujou nepříjemné situace :-)

Zip je překrytý látkovým lemem, ale i tak přes něj dochází k trochu zvětšenému ochlazování než v místech kde je látka. Zkrátka když jedu, tak cítím na zádech chladnější proužek. Není to ale nic výrazného, je to prostě vlastnost - zip má holt kovové zuby.

Po každým použití ho nechám mažu zipy včelím voskem a pak je jejich chod poměrně lehký.

+ čůrací zip
Super věc, i když použití alespoň pro mne není právě jednoduché. Než přes všechny spodní vrstvy tou úzkou štěrbinou najdu co hledám, mám leckdy pocit že rychlejší by bylo sucháč svlíknout.

+ vnitřní stavitelné kšandy
Parádní věc - člověk sundá vršek sucháče a může pochodovat, větrat atp. aniž by sucháč plandal po zemi.

+ kapuce se stahováním přes obličej
Velmi pěkná kapuce se stahováním vpředu a dotahováním vzadu na týlu. Zatím jsem jí reálně nepoužil (ve větru nebo zimě jezdím s kuklou).

+ spousta kapes
Vpředu jsou nahoře dvě kapsičky na drobnosti. Jedna má v sobě píštalku (ale jen takový prdítko, chce to něco silnějšího), druhá prý na VHFko. Je tam i průchodka na iPod apod. Kdo by na vodě jezdil se sluchátkama??? Uprostřed na břiše je veliká kapsa s bočními zipy a fleecovou vystýlkou. To je sice super na zahřátí rukou, ale bohužel se díky tomu musí sucháč sušit aspoň o den déle. Všechny kapsy mají dolní odvod vody - zašitý kousek síťoviny.

+ tunel na špricdeku
Sucháč má v pase tunel na zasunutí lemu špricdeky. Na dolním okraji je stahovací gumička, takže výsledné zatěsnění je velmi dobré.

+ dlouhé ponožky s přesahy nohavic
Zašité vodotěsné ponožky jsou dlouhé snad půl metru, takže lze do sucháče obout i vysoké neo boty a stále jsou shoda překrýt nohavicemi. Na nohavicích nejsou podlepené švy ale to asi nevadí, rozhodně tedy nemusí být vodotěsné.

+ límce.
Na rukách i pro krk má oblek neoprenové límce, které mi osobně připadají mnohem lepší než latex. Minimálně trochu hřejou, nejsou tak citlivé a dají se líp opravit. Můj oblek má trochu problém s příliš volným krčním límcem, velikos L obleku má velikost L límce a ta u mně netlačí na krk dostatečně. Zkoušel jsem i velikost obleku LM, která měla límec M, ten těsnil super, ale oblek byl už bohužel moc malý. Při normální poloze těla límec dostatečně těstní, ale při rolling atletice a kroucení hlavou občas něco proteklo. Vyřešeno přetažením cca 10cm široké ruličky z neoprénu přes krk a horní okraj límce. Výhoda je i to že dodatečný neoprén (4mm) krásne hřeje na krk. Originál límec je tuším 1mm, a to není ve větru a zimě nic moc.

+ střih
Nohavice i rukávy jsou ušity tak, že jsou trochu předohlé, takže při pádlování kladou menší odpor. Mám pocit že oblek mohl mít trochu delší nohy vůči horní části, ale to bude individuální. Když např lezu do kajaku, tak se látka na chvíli trochu propne, což asi není moc dobrý na švy.

+ membránový materiál

Látka s membránou Quad-Ply je třívrstvý prodyšný materiál. Typhoon sice uvádí že materiále je čtyřvrstvý, ale to je opravdu je marketing. Za čtvrtou vrstvu je považován nástřik impregnací. Po pár použitích je látka stále velmi nesmáčivá, zatím jsem ale oblek nepral ani nečistil jinak než osprchováním čistou vodou. Nesmáčivost je údajně důležitá pro zachování prodyšnosti (namoklá látka má menší paropropustnost), snad bude stačit dodatečný nástřik prostředkem na Gore-Tex.

Oblek opravdu do určité míry propouští vlhkost, ale samozřejmě ne všechnu, takže po několika hodinách pádlování je vnitřní oblečení penetrováno do značné míry. Je zajímavé že výrobce u materiálu neuvádí vodní sloupec a prodyšnost, což je dnes standard snad pro všechno outdoorové oblečení. Ostatni výrobci na tom jsou ale stejně.

Látka je poměrně masivní, tam kde je navíc překryta výztuhami z cordury už oblek připomíná spíše brnění. Jesti má látka "rip-stop" úpravu netuším a výrobce to nikde neuvádí.

+ Závěr
Nenašel jsem žádný zásadní nedostatek, provedení mi připadá kvalitní, celkově je oblek propracovaný. Po asi šesti použitích vč. celodenních pádlování a hodinových rolling sessions na něm není znát ani náznak opotřebení, vše funguje perfektně.

3

Re: Zkusenost s Typhoon

Ahoj Marku, díky za rozsáhlou recenzi, je fajn, že se našel další aktivní mezi většinou mlčích (ale to se časem poddá:-) )
Hodně mě potěšil tvůj trik s dodatečným neoprenovým límcem. Já používám Palm Aleutian a jeden, dva eskymáky dobrý, ale když člověk roluje hoďku, dvě, taky jsem měl mokrou náprsenku.

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

4

Re: Zkusenost s Typhoon

Ahoj Marku,
Taky jsem si to rád přečetl. Osobně mě překvapuje zmíněné velké množství kapes, jak moc se dají na kajaku použít v praxi? Přijde mi že jsou navržené hlavně na plachtění, kde nejsou nacpané pod vestou.
Jinak mi to přijde hlavně jako dobré shrnutí výhod suchého obleku všeobecně, snad jediným specifikem jsou neoprenové manžety, které sice nejsou neobvyklé, ale pořád ještě v menšině.
Dík moc za příspěvek.

Michal

5

Re: Zkusenost s Typhoon

Ta kapsa mi tam vůbec nevadí ale měl bych problém se zipem přes hrudník a břicho.Jinak těch kapes není tolik. V jedné mám píšťalku a druhou nepoužívám. Jediná praktická (objemově) kapsa je na břiše.

6

Re: Zkusenost s Typhoon

Michale - někde jsem viděl tvoje připomínky k mému shrnutí tohoto obleku. Psal jsi, že Palm by měl mít odtok z kapuce vyřešen. Tak jsem ještě jednou kontroloval ten svůj - a nemá. Možná mám starší model (+/- 3 roky), ale každopádně při eskimování v něm naberu vodu do kapuce a v místě napojení kapuce na záda není odtok ven, takže to tam tak zůstává a postupně stéká dopředu a dovnitř. Koukneš na svůj? Třebas v novější verzi je to odladěno...

7

Re: Zkusenost s Typhoon

Palm mám taky a kapuca je připojená k obleku takovým sedlem - náprsenkou se zipem a v rozích na hrudi jsou odtokové dírky, ale je fakt, že to chvilku trvá než to odteče.
Když jsem byl před vánocema s Tideracem na Rujáně, tak jsem si všim, že má ještě starší model (měl jinak našitej poklopec...)
Spíš by mě zajímalo, tajfun má neoprenovej krk a manžety - udrží to člověka v suchu? Mám neoprenovej krk na bundě se kterou chodím pádlovat na kanál a ta mě teda v suchu moc neudrží - takový to SemiDry

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.