1

Téma: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

Na seakayakeru je sice možnost diskuze pod články, ale takřka nikdo tuhle možnost nevyužívá. Třeba tady to půjde snáz a do budoucna by to možná šlo propojit(?)

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

2

Re: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

Zaujal mě tenhle článeček: http://www.seakayaker.cz/prukopnici-exp … -kajacich/
Ale chybí mi tam třeba tříletá arktická odyssea Donalda Starkella. Dá se o ní dočíst v jeho knize Pádlem k Arktidě.

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

3 Naposledy upravil: Michal (10.2.2014 10:08:06)

Re: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

Na Wikipedii je to velice informovaný přehled, ale osobně si s větší chutí přečetl Chronology of Sea Kayak Expeditions http://www.expeditionkayak.com/chronolo … -kayaking/.
Žádný přehled nebude úplne kompletní, ale tento je mnohem podrobnější, přesnější, aktuálnější  a navíc zmiňuje i české seakajakáře.
Na rozdíl od wiki uvádí první přejezd Beringovi úžiny už v roce 1989. Pro české čtenáře stojí za pozornost jak akce kterých se účastnil Standa Chládek, tak i objezd USA Renatou Chlumskou.
Vzhledem k tomu, že se Grónsko stává čím dál více populárním místem seakayakových dovolených, není od věci ocenit jeho objez na kajaku a lyžích.
Ale nemá cenu tu vše vypisovat, mnohem lepší je si přečíst cely článek.
Nakonec jen dodám, že o některých výše uvedených expedicích si je možné poslechnout rozhovory zde http://seakayakpodcasts.com/Expeditions.html, popřípadě s jejich účastníky zde http://seakayakpodcasts.com/People.html.

4

Re: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

Odkaz na tu Chronologii je ve článku uveden taky :-)

5 Naposledy upravil: Michal (10.2.2014 10:06:54)

Re: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

Sypu si popel na hlavu:) Neprocházel jsem všechny odkazy.
Ještě doplním, že otázkou grónských kajakářů ve Skotsku zmíněnou v první kapitole, se obšírně zabývá kniha Searching for Finnmen. Která je jednou z nejzajímavějších knih o pádlování, jakou jsem zatím četl.
Před pár týdny dal Sean Morley na web (zdarma) svoji knihu o objezdu VB a přilehlých ostrovů. Pokusím se znovu najít odkaz, vypadá to že se jedna o knihu, která rozhodně stojí za přečtení.

6

Re: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

Ahoj,
Když už tady Jirka otevřel diskuzi nad seakayakerem, tak se taky přidám s otázkou. Brzy tomu budou dva roky, co Vítek začal rubriku Kdo je kdo, ale teď to začíná vypadat, že se tento zajímavý projekt začíná pomalu vytrácet. Jestli můžu, tak jen dvě krátké poznámky.
Přijde mi, že jde jen o jedno kolo univerzálních otázek, kde se v odpovědích objevuje náznak spousty jedinečných a zajímavých témat, které by stáli za rozvinutí. Také mám dojem, že aby tato rubrika začala aspoň trochu naplňovat svůj název, bude třeba se dostat na  nějakých 15-20 lidí...
Pokud to mám nějak uzavřít, jednoduše si nás Vítku namlsal, a my teď chceme víc;) Nebo se pletu?

7

Re: Články na seakayaker.cz - prodiskutujte je...

To mě Michale těší. Potíž je v tom, že - že ačkoli jsme rozeslali žádostí hafo, tak k sednutí nad odpověď jsme donutili jen málo adeptů. Taky mě to mrzí, ale na druhou stranu, možná to není tím, že by se lidem nechtělo odpovídat, ale protože jsou skromní a o publicitu nestojí. A to je vlastně pěkné :-)
(Ale neboj, teď máme v rukávu solidní eso.)