1

Téma: Rujána Květnová

Tak jsem si byl trochu zatrénovat na Island, taky trochu v roli insruktora. Padnul jeden čtyřicetikilometrový výlet ve větru 10-13m/s plus spoustu krysení, eskymování, vylejvání, nalejzání atp.
http://seakayakforum.cz/img/m/4/t/p18n8m53ff8a71i1cccf1tvo1d7g4.jpg
Nějaké další obrázky tady: https://www.facebook.com/photo.php?fbid … mp;theater

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

2

Re: Rujána Květnová

To bude asi sea kayak škola na Rujáně, že jo?! Jaký to bylo? Kolik se lidí zúčastnilo? Škoda, že fotky jsou na FB, tam už nejsem a nechystám se smile

3

Re: Rujána Květnová

Tony, já nevím jestli by to nebyla reklama, ale když tak mi to napiš, a já to smáznu.
Zkrátka Petr Oldřich Novotný mě draftoval do týmu jeho WOK-outdoor a tohle byla historicky první akce s názvem Sea Kayak Academy - v podstatě jde o tréninkový kemp s výukou základních dovedností + je v tom jednodenní delší výlet se simulací krizové situace (tu jsme bohužel simulovat nemuseli, protože Oldřich si při surfování vyhodil rameno - ale hodilo se to do scénáře, tak jsme ho zachránili:-)
Klienti byly čtyři - což pokládám za optimum na jednoho guida.
Ten odkaz je veřejnej, fotek na FB je jen pár a zbytek kluci přeberou a dají na WOKovské rajče.

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

4 Naposledy upravil: Michal (8.5.2014 21:45:04)

Re: Rujána Květnová

Ahoj Jirko,
Už před časem mě zaujalo jaké kvalifikace a všeobecný standart je uznáván v Čechách co se instruktorů/průvodců na moři týká. U vás na WOKu jsem si všimnul tohohle odstavce

WOK Outdoor napsal:

Na pozice vedoucích berte pouze kvalifikované a zkušené instruktory s příslušným osvědčením odpovídajícím obtížnosti toku. V případě, že škola nemá kvalifikované instruktory vodní turistiky, měla by oslovit vodáckou agenturu nebo cestovní kancelář. Pokud nemáte již vyzkoušenou agenturu, je vhodné získat reference například od jiných škol.


Osobně mi přijde, že to nic neříká o tom, jaké kvalifikace jsou potřeba. Navíc mi přijde z diskuzí na českém webu, že všechny české kvalifikace jsou momentálně výhradně nekomerční.
Protozě s pádlování v Čechách mám minimální zkušenosti a orientuju se vpodstatě pouze v Britských kvalifikacích, tak by mne zajímal názor někoho, kdo se v tom prostředí pohybuje.
Díky

Michal

5

Re: Rujána Květnová

Michale, v zásadě existují dvě "licence" a bez okolků přiznávám, že obě se týkají proudící vody vnitrozemské - protože česká legislativa prostě s mořskými kajakáři naprosto nepočítá.

První papír se jmenuje
Instruktor vodní turistiky (obvykle se tam ještě vsouvá slovíčko školní)
V zásadě je určeno pro použití v oblasti pedagogiky (jedeš s dětmi na školní vodu) a není určeno pro komerční použití - tj. v cestovce s klienty. Opravňuje držitele pro pohyb se svěřenci do obtížnosti toku WW2 - což už samo o sobě je diskutabilní.
Druhý papír se jmenuje
Cvičitel vodní turistiky, přímo navazuje na předchozí kvalifikaci, ale už je možné ho považovat za komerční, protože na základě jeho držení lze žádat o živnosťák a opravňuje vodit klienty na tocích s obtížností WW4.

Jistě se shodneme, že řada dovedností je z WW4 (a guide pokud chce vodit lidi do takové vody by měl jezdit s jistotou WW5) snadno přenositelná na moře a na dlouhé lodě. Nicméně zcela otevřeně přiznávám, že co jsem se nauči z oblasti teorie navigace, meteorologie, vysílačky, přílivů a odlivu, colregu,.... pochází z jachtingu a praktické dovednosti o záchranných postupech nacvičil jako samouk s kamarády. Rozhodně cítím potřebu se dál vzdělávat a vzhledem k tomu, že to u nás nejde, pak asi zamířím do Anglie.

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.

6

Re: Rujána Květnová

Díky, za objasnění.
Ještě jeden dotaz. Píšeš "vodit klienty", znamená to, že obě kvalifikace jsou víceméně průvodcovské (guide/leader) nebo umožňují i výuku v daném prostředí? Nebo se to v Čechách nerozlišuje?

7

Re: Rujána Květnová

Michal napsal:

Díky, za objasnění.
Ještě jeden dotaz. Píšeš "vodit klienty", znamená to, že obě kvalifikace jsou víceméně průvodcovské (guide/leader) nebo umožňují i výuku v daném prostředí? Nebo se to v Čechách nerozlišuje?

Aha, všimnul jsem si pozdě...
V u nás se to asi nerozlišuje. Nejsem si jistý, jak je to v Anglii (oprav mě, ale domnívám se, že 3hvězdy jako účastník, čtyři hvězdy jako šéf skupiny - tedy ten kdo vede a pět hvězd školitel, tedy ten co učí... je to tak?)
U nás prostě chceš jít na vodu, nepotřebuješ k tomu žádný papír - a to ať chceš jezdit jakýkoli masakr - a pokud se necejtíš, zaplatíš si průvodce (ať už samostatně, nebo jako účastník zájezdu...).
Asi by to bylo na širší diskuzi, která by měla dvě stránky - aspoň z mého pohledu: Na jednu stranu jsem rád, že voda je svobodná aktivita, kde ti nikdo do ničeho nekecá - a to jak na moři, tak na řekách a potocích. Na druhou stranu přibývá malérů, lidi nejsou soudný, co se děje na řekách v létě je alkoholovej brutus... a volá to po určitým řešení.
Osobně mě ale zajímá moře a chci se zlepšovat nejen prakticky, ale i teoreticky a  to především kvůli sobě, bohužel tady u nás prostě není na co navazovat a myslím si, že bude nezbytný ustavit nějaký standardy, tak jak to zhruba před dvaceti lety udělali rafťáci v rámci IRF. (ostatně i v GB systém licencí měl určitě nějakej vývoj a startovací mechanismus)

If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price.