Re: Berounka
Hezký, jenom ta River otter (lutra lutra), je už jen podle barvy, na 99,9% Nutrie říční (miocastor coypus)
Neni to taková romantika ale zato se to dá sežrat.
RECEPT: Nutrie na bobkovém listě
Nutrii naporcujeme a prošpikujeme. Dno pekáče poklademe na plátky nakrájenou kořenovou zeleninou,
na tu položíme maso, které pokryjeme zbylým špekem a lístky másla.
Přidáme čtyři bobkové listy, nové koření, celý pepř a hořčičné semínko.
Zvolna pečeme.
koukal jsem jí i do ksichtu a rozdíl mezi nutrií a vydrou poznám. kolegové z geoparku se taky domnívají, že se jedná o vydru.
vyfotit tu vydru ve tmě bylo docella těžký.
dá se to poznat podle hlavy. přikládám fotku vydry se stejnou barvou srsti. mohl jsem to splést spíše s ondatrou, ale ani ondatra to není.
Dobrý den,
kolega mi předal zprávu. Moc děkujeme, vydra se na posledním úseku dolní Berounky vyskytovala celkem běžně, ale povodeň v roce 2002 jí spláchla po proudu.
Každé pozorování výskytu je dobré, i když si často lidé pletou vydru s ondatrou. Tady to ale opravdu vypadá na vydru.
Pokud jde o nepořádek po rybářích, je to dost těžké, nikdo to neuhlídá, když sami nejsou schopní po sobě uklidit. Ale je-li tam toho více, vyfoťte to a klidně mailem pošlete na
- Odbor životního prostředí MÚ Černošice (pokud se jedná o levý břeh Berounky, nebo pravý břeh až po hranici lesa na začátku osady - Kazín, myšleno po proudu)
- Odbor životního prostředí MČ Praha 16 v Radotíně (pokud se jedná o pravý břeh od začátku osady dál dolů po proudu)
Mějte se dobře,
Mirek Lupač
Na dolní Berounce jsou Nutrie / Ondatry usídlené pod Radotínem a místní s dětmi je chodí krmit jablky. Tak si myslím, že jsou to spíš Nutrie, netuším jak přesně se dá rozlišit Nutrie a Ondatra.
Jsou tam jedinci tmavě hnědí až do černa i jedinci do velmi oranžova až okrova,
foto